STROOM

STROOM is een klassiek muziekfestival dat cultuur, natuur en erfgoed samenbrengt in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen. Met concerten en discours op unieke locaties in 24 gemeenten nodigt het festival bezoekers uit om de rivier en haar rijke omgeving op een artistieke en ecologische manier te ontdekken.

VISIE DUURZAAMHEID STROOM

“Bij STROOM laten artiesten zich inspireren door de natuur in de Scheldevallei. Dankzij hùn onmisbare stem in het klimaatdebat en ónze duurzame aanpak, sensibiliseren we het publiek op een laagdrempelige manier over de omgeving waarin we leven.’’ zegt Nina Lambrecht.

“Ons doel is om ecologische, sociale en economische belangen bij STROOM in balans te brengen. Dit begint met een sterk actieplan dat door het hele team wordt gedragen."

“We tasten de artistieke grenzen af in een inspirerende omgeving en voeren dialoog tussen cultuur en natuur. Duurzaamheid zit in ons DNA; het beperken van de impact van het festival en haar bezoekers op de omgeving is voor ons vanzelfsprekend. Onze aanpak is gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, waarmee we structureel en transparant werken aan een duurzame toekomst.” 

NINA LAMBRECHT

Festival Crew & Sustainability STROOM (Copyright foto Christoph Vander Eecken)

Nina Lambrecht

BELUISTER DE PODCASTS MET DIT AMBASSADORFESTIVAL

Nina Lambrecht licht de visie van STROOM verder toe in de podcasts rond waterbeheer en circulariteit. Beluister de afleveringen hieronder. Meer weten? Klik hier voor de aflevering rond water, en klik hier voor meer info over die van circulariteit. 

10 INSPIRERENDE DUURZAAMHEIDSACTIES VAN STROOM

DISCOURS OVER DUURZAAMHEID

We brengen ook informatie rechtstreeks naar het publiek. Zoals in de discours-sessies over onder andere het Sigmaplan, microplastics in het water en ultrakorteketenlandbouw: onderwerpen die perfect passen bij het Nationaal Park Scheldevallei. In 2023 koppelden we die sessies aan activiteiten zoals een plukwandeling of er was de sensorische wandeling over de waterkwaliteit van de Schelde, begeleid door filosofe en ecologe Li An Phoa.

SDG04SDG12

REQUIEM VOOR DE PLANEET

Festival STROOM maakt kwalitatieve, artistieke keuzes met een impact. Er is een variërend aanbod, maar er zijn ook eigen creaties. Rain Requiem bijvoorbeeld, een werk dat we speciaal voor STROOM lieten creëren. Schrijver David Van Reybrouck bezocht in Wallonië het gebied van de overstromingen van juli 2021. Hij sprak er met tientallen getroffenen en nabestaanden. Dit werkte hij samen met componist en (jazz)pianist Jef Neve uit tot het indrukwekkende Rain Requiem: een herdenking van de slachtoffers en steunbetuiging aan de overlevenden en nabestaanden. En voor ons: een wake-upcall.

SDG04SDG12

FLOW CHART AANKOOP

Bij aankoop van materiaal volgt het team steeds de flowchart: een eenvoudig stappenplan dat je laat stilstaan bij je aankoop. Het geeft een aantal vragen weer - die soms vanzelfsprekend lijken - en laat je bewust nadenken over de specifieke aankoop: Heb je het product nodig? Bestaat er een alternatief? Kan je dit bestellen bij een regionale leverancier? Is het bedoeld voor meerjarig gebruik of eenmalig gebruik?

SDG12

TRANSPORTPLAN ARTIESTEN

De programmator van STROOM staat in contact met de artiesten om hen te begeleiden naar een zo ecologisch mogelijke manier van reizen. We reiken hen de nodige informatie aan over duurzame transportmethodes en sporen hen aan om samen, met het gehele ensemble, naar de concertlocatie te komen.

SDG13

CARPOOLPLANNING TEAM EN CREW

Ons intern wagenpark tijdens de festivalperiode is volledig elektrisch. Aan de hand van een carpoolplanning, zorgen we er voor dat het team zo efficiënt mogelijk naar de concertlocaties kan rijden. Door de flexibiliteit en planning van het team, vermijden we extra verplaatsingen met privétransport of met te veel wagens.

SDG11SDG13

DIALOOG MET LEVERANCIERS EN PARTNERS

STROOM kiest bewust voor partners en leveranciers die de duurzame visie delen, waarmee we kennis kunnen uitwisselen. Bij elk contact met mogelijke partners en leveranciers, sturen we onze policy en inleidende visietekst mee. Deze tekst omvat de waarden waar wij als festival naar streven, beschreven per thema (techniek, catering, artiesten...). Het biedt de basis voor verder dialoog en een duurzame samenwerking.

sdg17

TESTEN ECOLOGISCHE INNOVATIES

Ons intern wagenpark tijdens de festivalperiode is volledig elektrisch. Aan de hand van een carpoolplanning, zorgen we er voor dat het team zo efficiënt mogelijk naar de concertlocaties kan rijden. Door de flexibiliteit en planning van het team, vermijden we extra verplaatsingen met privétransport of met te veel wagens.

SDG09

WATERMOBILITEIT OP DE SCHELDE

Tijdens onze oeverconcerten meert de CO2-neutrale boot aan op verschillende locaties langs de oevers van de Schelde. Het dient als basis van het podium voor onze artiesten, op het water. De boot is het eerste erfgoedschip (in Zeeland) dat volledig co2 neutraal werd omgebouwd met zonnepanelen, windmolens en een terugwerkende schroef. In de toekomst gaan we verder in dialoog met de bestaande waterbussen en veerdiensten om mobiliteit op het water voor het publiek nog toegankelijker te maken.

SDG11SDG12SDG13

OVERLEG MET NATUUR/MILIEU ORGANISATIES

STROOM is in constant overleg met Natuur & Bos over de keuze van concertlocaties. Hierbij koppelen we ook steeds terug naar de milieu- en natuurdiensten van de betrokken gemeentes om kwetsbare plekken in de regio te detecteren. Met de financiële steun van ticketkopers en onderbouwd door kennis van natuur-partners, investeren we in projecten die de biodiversiteit versterken in de Scheldevallei.

sdg17

DROOG/COMPOSTTOILETTEN

Gezien er geen waterafvoer op het festivalterrein in Kruibeke (2023) was, plaatsten we droogtoiletten. De droogtoiletten zijn een goede oplossing voor sites in de natuur: we laten niks achter en creëren compost die hergebruikt kan worden. Op andere concertlocaties werken we vaak met de aanwezige infrastructuur.

SDG06

DOWNLOADS VAN STROOM

EXTRA INFO