BOOMTOWN

Boomtown is een zevendaags alternatief muziekfestival dat doorgaat tijdens de Gentse Feesten. Op de Kouter en in de Handelsbeurs ontvangt dit ontdekkingsfestival zo’n 3500 bezoekers per dag. 

VISIE DUURZAAMHEID BOOMTOWN

“Boomtown Festival kiest bewust voor de term Volhoudbaarheid”  

Dat zegt Tomas Raeymakers, de duurzaamheidsmanager van Boomtown Festival. Dit om aan te benadrukken dat naast de ecologische inspanningen ook de duurzame sociaal-menselijke aspecten worden betrokken in de organisatie van het festival.  

“We doen dit in alle geledingen van het festival en we betrekken onze verschillende partners in dit verhaal. We proberen daarbij actief de noden te detecteren, oplossingen te zoeken en we willen zeker de grote uitdagingen niet uit de weg gaan.

We zetten in op experiment en proberen zoveel mogelijk cijfers te verzamelen: op deze manier probeert Boomtown een voortrekkersol op te nemen binnen de Gentse Feesten en bij uitbreiding de hele sector. We organiseren elk jaar ook een inspiratiedag over volhoudbaarheid tijdens ons festival waarbij we ook heel graag fijne initiatieven van anderen in de kijker zetten.

Onze focus schuift dus ook telkens wat op; in 2013 introduceerde Boomtown nog als eerste festival de herbruikbare beker, is er volop geëxperimenteerd met CO2-neutrale bars en sinds 2019 is het festival volledig vegetarisch.

In 2022 zijn we met een gratis water-aanbod gestart en de uitbouw van een Care Team en bijhorend safer space-beleid met interne opleidingen. Ook de algemene toegankelijkheid en representatie bij medewerkers en artiesten zijn sinds dat jaar bijzondere focuspunten geworden met onder meer doventolken op het podium, dagen met volledig vrouwelijke line-ups en een intense samenwerking met Refu Interim.

We geloven dat je met weinig inspanningen toch een groot verschil kan maken (zoals bijvoorbeeld verlaagde togen voor mensen in de rolstoel) en we merken dat inspanningen op vlak van volhoudbaarheid altijd andere positieve effecten hebben; sinds de invoering van het gratis water is onze algemene drankverkoop bijvoorbeeld gestegen.”

TOMAS RAEYMAEKERS

Duurzaamheidsmanager BOOMTOWN

BELUISTER DE PODCAST MET DIT AMBASSADORFESTIVAL

Tomas Raeymaekers neemt deel aan de podcast rond het thema energie. Beluister de aflevering hieronder. Meer weten over deze aflevering? Klik hier.

10 INSPIRERENDE DUURZAAMHEIDSACTIES VAN BOOMTOWN

WELKOM IN DE WELL-BEING KLUB

Boomtown en The Well-Being Klub hebben een gedeelde liefde voor mental health en muziek. Sinds enkele jaren toveren ze samen het plein om tot een oase van rust voor de Gentse Feesten-vierders met yogasessies die deskundig begeleid worden door dj's of live muziek. Meditatie, breathwork, een zachte yogaflow en diepe ontspanning zorgen voor een rustpunt tussen alle feesthectiek door. Dit is ook een zeer welgekomen ontspanning voor alle medewerkers en artiesten want deze nood wordt nog steeds vaak over het hoofd gezien en te weinig erkent.

SDG03

NON-ALCOHOL BOVENAAN OP PRIJSLIJSTEN

Boomtown besteedt zeer veel aandacht aan het aanbod van de bars: een evenwichtig aanbod van zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken met veel oog voor kwaliteit en keuze. Niet enkel mierzoete frisdranken, genoeg keuze aan 0,0% alternatieven en kleine ingrepen zoals de niet-alcoholische alternatieven eerst vermelden op de prijslijst.

SDG03

VERLAAGDE TOOGELEMENTEN VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS

Nog een kleine inspanning aan de bar die flink bijdraagt aan de toegankelijkheid van het festival. In 2024 haalde Boomtown trouwens het label van toegankelijk evenement van Inter na een grondige screening. Het zijn vaak kleine inspanningen waar je als organisator niet bij stilstaat die voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers wel een wereld van verschil betekenen.

SDG10

LOKAAL GEBROUWEN BOOMER BIER

Naast de grotere merken werkt Boomtown zoveel mogelijk samen met lokale merken; korte keten en grote (buurt)betrokkenheid! Het Gentse Dok Brewing Compagnie brouwt in opdracht van het festival elk jaar een zo duurzaam mogelijk bier: de Boomer wordt volledig gemaakt met producten die afkomstig zijn van binnen een straal van 50km rond de brouwerij; een lekker unicum!.

SDG02 SDG12

PODIUM 'ALLES KAN'

Boomtown kiest bewust voor de term volhoudbaarheid om naast de ecologische inspanningen ook de duurzame sociaal-menselijke aspecten te betrekken in de organisatie van het festival. Boomtown besteedt bijzondere aandacht aan gelijke kansen: op het podium proberen we zo veel als kan voor een divers en representatief aanbod te gaan en ook jongerencollectieven krijgen via Alles Kan een podium waar ze zelf de programmatie invullen. Samen met stad gent naar jongerencollectieven, en dan krijgen ze budget. https://www.boomtown.be/nieuws/43-alles-kan-line-up-is-compleet/ "

SDG04SDG08

VOLHOUDBAARHEIED INSPIRATIEDAG

Boomtown inspireert ook graag andere organisatoren met zowel eigen initiatieven als die van externen rond alle thema's met betrekking tot volhoudbaarheid. Elk jaar organiseert het festival een dag waarin iedereen welkom is voor een kijkje achter de schermen en inspirerende sessies, panelgesprekken en meer. Noteer alvast 23 juli!

sdg17

KABELS OVER TRUSSEN VERHOOGD TOEGANKELIJKHEID

Dankzij de screening van Inter en een bezoek van de dienst toegankelijkheid van Stad Gent bleek dat de zogenaamde 'yellow jackets' of veelgebruikte kabelgoten totaal niet rolstoelvriendelijk zijn. Er zijn kabelgoten op de markt die wel rolstoelvriendelijk zijn maar de technische ploeg van Boomtown bedacht een andere oplossing voor dit probleem.

SDG10

DOVENTOLKEN TIJDENS OPTREDENS

Ook dove en slechthorende mensen kunnen enorm genieten van concerten. Boomtown organiseert tijdens elke editie één concert dat volledig vertolkt wordt door doventolken; live op het podium

SDG10

GRATIS WATER EN ZEBRADRINKEN

Boomtown heeft al langer iets met kraantjeswater; de laatste jaren wordt gekoeld en gefilterd kraantjeswater aangeboden aan elke bar. Alle bezoekers kunnen dankzij zelftaps naar hartelust bijtanken. Op deze manier wordt het zebradrinken gepromoot, is het festival nog toegankelijker voor iedereen en bovendien blijkt uit de verkoopcijfers dat het geen negatief effect heeft op de baromzet.

SDG06

METEN IS WETEN : ENERGIEMETING

Het verzamelen van data is voor elke organisator van groot belang en het kan leiden tot diepere inzichten. Boomtown heeft samen met de KULeuven Gent het volledige energieverbruik van het festival in kaart gebracht en is zo tot enkele opvallende vaststellingen gekomen. Er is sluimerverbruik tijdens de nachturen gedetecteerd (en verholpen), door de verbruikcijfers te vergelijken is ook duidelijk geworden hoe hard transport doorweegt in de energiecijfers en ook de bands en dj's kregen elk een energierapport van hun concert.

SDG07