VISIE DUURZAAMHEID ROCK VOOR SPECIALS
Rock voor Specials combineert een sterke ecologische en sociale visie op duurzaamheid.
“Hier draait alles om zowel de planeet als de mensen, met een festivalervaring die de impact op het milieu wil minimaliseren en toegankelijkheid centraal stelt voor personen met een verstandelijke beperking.” zegt Katty Dinneweth
“Ecologisch streven we naar een verantwoord gebruik van hulpbronnen. Dat betekent naast de traditionele frieten en hamburgers ook vegetarische en plantaardige voeding, afvalreductie via slim beheer en hergebruik van materialen. Daarnaast moedigen we de bezoekers aan milieubewuste keuzes te maken, zoals het meenemen van herbruikbare flessen en het kiezen van duurzame vervoersopties.”
“Sociaal willen we een plek bieden waar toegankelijkheid en inclusie vanzelfsprekend zijn. Van aangepast sanitair tot begrijpelijke communicatie, alles is afgestemd op de behoeften van onze bezoekers. Iedereen moet kunnen genieten van muziek en entertainment, ongeacht achtergrond of mogelijkheden.”
“Bij Rock voor Specials laten we zien dat duurzaamheid niet alleen gaat over de planeet, maar ook over het creëren van een samenleving waarin iedereen een plaats heeft,” aldus Katty Dinneweth.
"We willen dit graag nog uitbreiden."
"Ook al onze medewerkers nemen we mee in dit verhaal. Zij zijn immers degenen die de festivalgangers bedienen, wegwijs maken en ondersteunen waar nodig. Niet enkel logistiek en omkadering dienen aangepast zijn, maar minstens even belangrijk is het sociale aspect en de interactie met elkaar."
"Daarnaast willen we samen met onze leveranciers en sponsors verder blijven zoeken naar manieren en ingrepen om Rock voor Specials nog duurzamer te maken, zoals bijvoorbeeld nog minder afval produceren (los van het sorteren en recycleren) en nog meer gebruik maken van herbruikbare materialen voor de opbouw en de aankleding van het festivalterrein."
KATTY DINNEWETH
Coördinator Facility Rock voor Specials

BELUISTER DE PODCASTS MET DIT AMBASSADORFESTIVAL
Katty Dinneweth gaat dieper in op de visie van Rock voor Specials in de podcast rond inclusiviteit, diversiteit en toegankelijkheid. Beluister de aflevering hieronder. Meer weten over deze aflevering? Klik hier.
10 INSPIRERENDE DUURZAAMHEIDSACTIES VAN ROCK VOOR SPECIALS

WE KIEZEN VOOR ORGANISCH KATOEN
We kiezen voluit voor organisch katoen. Zowel de T-shirts van de vrijwilligers als de textielartikelen in de festivalwinkel zijn gemaakt van organisch katoen. Bij de productie worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt, wat zowel voor de bodem als de katoenboer én onze huid een stuk gezonder is. Mooi meegenomen is dat biokatoen zachter aanvoelt en langer meegaat.

ONTSPANNINGSMARKT ZORGT VOOR INCLUSIE
Rock voor Specials is meer dan alleen muziek. Af en toe ontsnappen naar een rustiger plekje kan deugd doen. Diverse organisaties uit het welzijnsveld introduceren zich aan de bezoekers via interactieve spelletjes of deugddoende verwennerijen. Je kan er je nagels laten lakken, een voetmassage ondergaan, coole gadgets verzamelen of zelf creatief aan de slag gaan. Wie een festivallief zoekt, kan terecht bij een datingplatform voor specials. En het internet kent geen geheimen meer dankzij aangepaste websites met spraaktechnologie. (Foto Bart Baevegems)

GEEN 'AANGEPASTE' MUZIEKBELEVING
Rock voor Specials is ooit gestart als een verjaardagsfeestje maar ook als een duidelijke statement. Mensen met een beperking zouden eveneens toegang moeten krijgen tot festivals en tot pop- en rockmuziek. Hoewel schlager muziek in hun omgeving vaak meer aanwezig en gekend is, kiest Rock voor Specials er net voor om de beste pop- en rockgroepen van België en Nederland op het podium te brengen. Hoe kan je weten of dit jouw muziek is als je er nooit mee in contact kan komen? En dat doen we dan ook liefst in een passend kader: lekker luid, op een festivalweide, in open lucht, met een vettige hap, een fris pintje en een campingtentje waar je na de fuif met je festivallief kan crashen! (Foto Manophotography)

PLANT BASED/VEGGIE, ZONDER HIEROP NADRUK TE LEGGEN
Duurzaamheid is het nieuwe normaal en dat kan je ook in de "eetstraat" zien. Naast de gekende eetkraampjes die onder andere frietjes, pita, croques, Cambodjaans lekkers, wafels en ijsjes voorschotelen kan je heel wat veggie- en plantaardige gerechten vinden. Die uitbreiding van het aanbod kwam er ook op vraag van vele festivalbezoekers. De keuze tussen de klassieke festivalsnack of een duurzamere even lekkere hap laten we aan de bezoeker over. In de keuken van de artiesten en vrijwilligers schaft de pot eveneens veggie lekkers. Ook de sponsors van Rock voor Specials worden vergast op een verfijnde plantbased receptie. Omdat duurzaam ook zo lekker is.

TUSSENTOGEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
Rock voor Specials is waar nodig toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een beperkte mobiliteit. Om ook elke dranktoog en elke foodtruck bereikbaar te maken, voorzien we tussentogen. Op zo'n verlaagde tussentoog staat het aanbod met foto's en pictogrammen gevisualiseerd. De vrijwilligers helpen de bezoeker met hun keuze, geven de bestelling correct door, helpen de bezoeker bij het afrekenen en zorgen ervoor dat die veilig met zijn bestelling vertrekt.

WERELD-ATELIER, Inclusief en Fairtrade
Het Wereld-atelier is een inclusief project van Oxfam fairtrade en vzw Voluit. In Evergem baten cliënten, begeleiders, vrijwilligers van Voluit een prachtige winkel uit met Oxfam producten en leuke items van lokale-ecologische en/of faire ondernemers. Op Rock voor Specials leveren we verschillende Oxfam producten (koffie, thee, fruitsap, wijn, cava) aan de backstage en sponsortent. Op de festivalweide staan we met een leuke winkelstand, men kan er leuke ‘faire’ items aankopen zoals armbandjes, tasjes, etc.(Foto Manophotography)

EENVOUDIGE COMMUNICATIE: PRAATPLAAT
Praatplaat is een webapplicatie die informatie toegankelijk maakt voor personen met een verstandelijke beperking. Dankzij een voorleesfunctie, pictogrammen en eenvoudige taal kunnen gebruikers zelfstandig informatie beluisteren. Het systeem is geschikt voor mensen met motorische beperkingen en stimuleert digitale inclusie en participatie. Je vindt er bijvoorbeeld het menu van de dag, een kookboek, spelletjes en allerlei andere informatie. Ook de nieuwsbrieven en website van Rock voor Specials zijn via Praatplaat beschikbaar. Bezoekers van het festival kunnen Praatplaat uitproberen op de ontspanningsmarkt.(Foto Manophotography)

VERZORGINGSRUIMTES: ONDERSTEUND DOOR INTER
Zowel op de festivalweide als op de camping kan de bezoeker met beperkte mobiliteit terecht in een verzorgingstent. ADL-assistenten van Inter helpen met de bediening van de tilliften, de verzorgingsbanken en de douchebrancard. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten en douches voorzien en waar nodig staan er extra opstapjes. We werken samen met leveranciers van hulpmiddelen aan mobiele changing places, die ook op andere evenementen ingezet zouden kunnen worden.

DECORATIE MET AFVALMATERIAAL GEMAAKT IN ONZE ATELIERS
De festivalweide van Rock voor Specials doen we er elk jaar graag feestelijk uitzien. Daarbij houden we wel steeds de natuur in ons achterhoofd. Onze versieringen zijn daarom gemaakt uit afvalmateriaal: plastic flessen, eierdozen, touwen en andere overschotten van materialen. Op die manier gaat niets verloren. De cliënten van Voluit vzw maken de versieringen zelf in het knutselatelier tijdens hun dagbesteding.

HET ECOTEAM, SPECIALS HOUDEN ROCK VOOR SPECIALS NET
De plek waar Rock voor Specials georganiseerd wordt, is geclassificeerd als 'beschermd landschap'. Het is dan ook belangrijk dat we de omgeving proper achterlaten na afloop van het festival. Daarom hebben we het Ecoteam in het leven geroepen: een team - bestaande uit mensen met een beperking - dat tijdens het festival helpt om het festival net en proper te houden.
EXTRA INFO
Linken ROCK VOOR SPECIALS
Linken bezorgd door Gunilla de Graef, expert diversiteit en inclusie.
Over inclusief taalgebruik:
- Duidelijk én genderinclusief schrijven: zes tips van Wablieft
- Podcast: Hoe verandert de manier waarop we spreken de werkelijkheid en de beleving ervan?
- Diverse woordenlijst vrt
- Dossier inclusief taalgebruik: hoe zeggen we het vandaag van JaJa
- Gevoelig Lexicon van De Standaard
- Gids inclusief en toegankelijk communiceren naar mensen met een handicap en uit de LGBTI+ gemeenschap van Cavaria
- Lexicon spreken en schrijven over migratie en superdiversiteit van Orbit
- Tips voor genderinclusief schrijven van het Federaal Netwerk Diversiteit
Over inclusieve evenementen/organisaties: