VISIE DUURZAAMHEID SFINKS MIXED
“Bij Sfinks Mixed zit duurzaamheid in ons DNA. We zien dit dan ook als een fundamentele verantwoordelijkheid die verweven is in alles wat we doen” zegt Patrick De Groote.
”Sinds 2002 nemen we actief deel aan Europese duurzaamheidsprogramma's en in 2015 ontvingen we met trots de 'GroeneVent Award' van OVAM."
Vanuit een ecologisch perspectief streeft het festival naar een minimale impact op het milieu, met een focus op het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de bescherming van onze planeet voor toekomstige generaties.
“Door ecologische verantwoordelijkheid te combineren met sociale inclusie, streven we naar een harmonie tussen mens en omgeving. Sfinks Festival is een viering van cultuur en gemeenschap, met respect voor de planeet én elkaar,” aldus Patrick De Groote
“We streven ernaar onze impact op het milieu tot een minimum te beperken. Dat betekent zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen, afval reduceren en milieuvriendelijke keuzes maken in elke stap van onze organisatie. Zo dragen we bij aan een leefbare planeet, nu en voor toekomstige generaties.”
“Voor ons gaat duurzaamheid niet alleen over de aarde, maar ook over mensen. Sfinks Mixed is een plek waar iedereen welkom is, ongeacht achtergrond of mogelijkheden. Gelijkheid, inclusiviteit en samenwerking staan centraal, zodat het festival een warme en verbindende ervaring biedt voor alle bezoekers.”
PATRICK DE GROOTE
Duurzaamheidsmanager Sfinks Mixed

BELUISTER DE PODCAST MET DIT AMBASSADORFESTIVAL
Patrick De Groote gaat dieper in op de visie van Sfinks Mixed in de podcast rond inclusiviteit, diversiteit en toegankelijkheid. Beluister de aflevering hieronder. Meer weten over deze aflevering? Klik hier.
10 INSPIRERENDE DUURZAAMHEIDSACTIES VAN SFINKS MIXED

BIOLOGISCH, AFBREEKBAAR TOUW
Natuurlijk zorgt Sfinks voor duurzame energie, beperken we afval tot een minimum, hebben een we een uitgebreid vegetarisch aanbod en werken we met leidingwater voor frisdrank! Maar soms zijn het ook kleine dingen die helpen. Sfinks gebruikt al jaren geen plastic tiewraps meer. Eenmalig gebruik en super vervuilend. Onze vrijwilligers knippen biologisch/afbreekbaar henneptouw in handige lengtes en daar hangen we bijvoorbeeld alle bannesr en baches mee op.

BABYBAR
Geen publiek zo divers als dat van Sfinks. Ook qua leeftijd. One oudste bezoeker is de 90 al gepasseerd, maar onze jongste bezoekers zijn net geboren. In de babybar kunnen ze met mama of papa terecht voor wat nodig is. Rustig voeden, luiers wisselen, afkolven/bewaren of een gezellige babbel met de medewerkers van vzw Borstvoeding over wat belangrijk is: kinderen.

AFGEBAKENDE ROKERSZONES

KINDVRIENDELIJK (antiverdwaalbandjes)
Veel families = veel kinderen! De Sfinks Kids hebben hun eigen plek, met leuke activiteiten, zwembaden, shows, workshops en een eigen bar. Maar soms gaan kinderen op stap. Alle kinderen op sfinks krijgen een armbandje waar het gsm-nummer van de ouders op staat. Als er eentje verdwaalt is zorgt onze gesloten whatsapp-groep met medewerkers, security, rood kruis en politie ervoor dat die heel snel weer terecht komt.

GENDEREVENWICHT
Sinds 2018 sloot Sfinks aan bij Keychange (een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor vrouwen en minderheden inde muzieksector). En meteen bereikten we een 50:50 gender-evenwicht in de line-up – volgens de visie van een wereld waar iedereen gelijke kansen krijgt! De laatste jaren is de DJ line up volledig of hoofdzakelijk female! En we checken ook welke budgetten naar welke genders gaat. Gelijkheid heeft ook te maken met budgetten. Zo hebben we bovendien ook meer vrouwelijke headliners.

HERGEBRUIK FESTIVALSHIRTS
Sfinks t-shirts zijn sociaal, ethisch en milieuvriendelijk, maar moet je die echt elk jaar veranderen. Vrijwilligers op ons festival krijgen de keuze. Je kan een nieuwe t-shirt vragen, maar als je er nog één (twee, drie, ...) hebt van vorige jaren en je wil die gebruiken, dan help je het milieu en Sfinks. Zo helpt iedereen mee aan een betere wereld.

DRUKWERK/SIGNALISATIE IS ECOLOGISCH

OMGAAN MET GRENSOVERSCHRIJDENDE GEDRAG
Op Sfinks verwelkomen we iedereen en maken we er graag een warm feest van. Dat lukt alleen als we respectvol met elkaar omgaan. Enkele Sfinks medewerkers volgden een opleiding over grensoverschrijdend gedrag, en alle medewerkers krijgen de kans om een crash-course mee te maken. Alle opgeleide mensen zijn herkenbaar door hun paarse hesjes met de boodschap: IS’T OK? Zij zijn een eerste aanspreekpunt en daarnaast kan je ook terecht bij het infopunt. Elke melding wordt ter harte genomen, er is een safe zone en een gecoordineerd plan van aanpak met professionals voor eventuele verdere opvolging.

VRIJE INGANG
In Vlaanderen leeft 13% van de bevolking in armoede of sociale uitsluiting, in Antwerpen loopt dat op tot 28%. Je zal tijdens de zomer maar week na week fantastische verhalen lezen over hoe geweldig het is om een festival mee te maken... Sfinks kiest uitdrukkelijk voor gratis toegang (en gratis drinkwater) om iedereen een echte festivalervaring te schenken. Zonder financiële drempels. Ter plekke rekenen we op solidariteit. Mensen met meer financiële mogelijkheden dragen meer bij omdat ze meer verbruiken.

HERBRUIKBAAR CATERING MATERIAAL
EXTRA INFO
Linken SFINKS MIXED
Linken bezorgd door Gunilla de Graef, expert diversiteit en inclusie.
Over inclusief taalgebruik:
- Duidelijk én genderinclusief schrijven: zes tips van Wablieft
- Podcast: Hoe verandert de manier waarop we spreken de werkelijkheid en de beleving ervan?
- Diverse woordenlijst vrt
- Dossier inclusief taalgebruik: hoe zeggen we het vandaag van JaJa
- Gevoelig Lexicon van De Standaard
- Gids inclusief en toegankelijk communiceren naar mensen met een handicap en uit de LGBTI+ gemeenschap van Cavaria
- Lexicon spreken en schrijven over migratie en superdiversiteit van Orbit
- Tips voor genderinclusief schrijven van het Federaal Netwerk Diversiteit
Over inclusieve evenementen/organisaties:
- Over duurzame mobiliteit op evenementen
- Gids voor evenementen waar vrouwen zich op alle mogelijke manier welkom voelen (KdG Reseach)
- https://demos.be/kenniscentrum/methodiek/checklist-voor-een-inclusief-festival
- http://www.inclusieveorganisaties.be
- http://www.diversiteitspraktijk.be